Hey, this photo is ©

Retouching fotografija – lebdeći veo

21/01/2019 ,

Za mene je posebno iskustvo izlaganje na sajmovima gdje u vrlo kratkom vremenu svoje radove predstavljamo vrlo velikom broju zainteresiranih mladenaca koji postavljaju razna pitanja 🙂 i tako jedno od pitanja često bude “Matija kako to napravite da veo lebdi”?
Vjerojatno ste si to pitanje postavili i vi, a odgovor je a) tamo je bio asistent koji je bacio veo i onda smo ga u obradi maknuli ili  b) veo smo dodali naknadno, ovakve intervencije na fotografijama se zovu retuširanje fotografija (eng. photography retouching).

Fotografija s radionice iz 2017.g. (bačen veo)

Sad malo o tome kakvi su komentari na veo koji je bacio asistent: a) vau, to super izgleda, ja bi isto tako b) taj veo je nekako ukočen? zar nije mogao biti nekako prirodniji? c) aha, evo tu je bio asistent d) zar bacanje ne radi problem s frizurom? e) nekako mi to nije TO, f) ja to nebi željela na svom vjenčanju i slično…

Fotografija s vjenčanja 12.siječnja 2018.g. u Zagrebu (veo je dodan)

Sad malo o komentarima na veo koji smo dodali naknadno: a) vau, to izgleda super, ja bi isto tako (opet:), b) ovaj veo je stvarno čudo, prirodan je, ima volumen, lijepo je dimenzioniran, stvarno je fotografiji dao smisla b) ja ne bih željela da se na mojim fotografijama rade ovakve intervencije, nekako mi to nije prirodno.

Uglavnom to su komentari koje sam dobio na sajmovima i tako sam došao do zaključka da nema smisla uopče pokušavati bacati veo jer koliko se god trudili taj veo nikada neće pasti kako bi mi željeli niti od prve, niti od sto i prve jer da bi dobili elegantan, lepršav veo vjetar ga mora lagano dignuti što bi mogli postići kombinacijom bar tri fotografije, ali ne sa sessiona jer se kroz veo vidi pozadina pa je odluka je da veo dodajem naknadno! Kako? Tako što sam napravio bazu raznih lebdečih vela, što kupljenih fotografija, što snimljenih, ali ne bilo gdje već u studiju na crnoj pozadini tako da ih mogu ubaciti u svaku fotku i od segmenata kreirati formu koja odgovara pojedinoj fotografiji.

Sad da pojasnim zašto uopće pišem ovaj post?
Na sajmu je lijepo biti okružen kolegama koji se isto tako trude kao i ja, lijepo ih je vidjeti, podružiti se s njima i izmjeniti iskustva. Gledajući izložene radove može se vidjeti svašta, nekima to uopće nije u opusu, a kod drugih mogu razumjeti da veo koji je bačen jednostavno nije dobro uspio (skoro pa je nemoguće dobiti lepršav i elegantan veo), smatram da ga nije dobro bacati već je dovoljno spustiti ga i fotografirati kad se malo zaviori  – to govorim na osnovu osobnog iskustva, ipak ja sam bio uvjeren da je to super kao što se vidi na gornjoj fotografiji s radionice… ali kad te malo pusti euforija skužiš da si bio u zabludi, nema tu elegancije… stoga ne zamjeram nikome tko se trudi na taj način jer alternativa tome je da obrišeš fotografiju (što je često bolje nego je objaviti) ali dajte vi to objasnite mladoj koja je njome oduševljena 😉 tako da te fotografije ipak nađu svoj put do objave …
Razlog posta je taj što se po uzoru na neke svjetski popularne fotografe kao Sergey Ivanov koji je majstor ovakvih manipulacija (i takve radove naplačuje nekoliko tisuća eura:) među izloženim radovima vide fotke koje su po mom ukusu fulane! tj. fotka ima potencijal, ideja je ok ali daj si onda malo više truda i napravi to kako treba ili je ostavi kakva je bez vela jer pre dimenzioniran, skuren, nerealan, abstraktan veo prelazi prag dobrog ukusa ne radi dobro fotografiji te je svrstava unkategoriju kića:(
To je pravilo kojim se ja povodim, izgradio sam stil da ne započinjem ono što ne mogu završiti! Tako da niti ne pokušavam stavljati veo tamo gdje ga nisam zamislio prilikom fotografiranja, u posljednje vrijeme rijetko radim takve intervencije (u ovoj kreativnoj fazi mi nisu u prvom planu), ali ako mlada želi to ćemo rado napraviti ili pak ako to zahtjeva situacija pa taj kadar s veom dobiva sasvim novu dimenziju.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.