Hey, this photo is ©

Što znači obrada fotografije?

11/01/2019 ,

Mladenci me često pitaju “Matija, što kod vas znači obrada fotografije?”
Prvo moram pojasniti da mi u Destiny-u materijale fotografiramo u sirovom RAW ili NEF formatu što znači da svaka fotografija sadržava što je više moguće podataka od svijetlih do tamnih dijelova fotografije kako bismo kasnije u obradi iz nje izvukli maksimum bez narušavanja kvalitete fotografije. To znači da jedna sirova fotografija teži od 20 do 75 Mb, u odnosu na fotografije koje se snimaju u npr. JPG formatu, njih fotoaparat prilikom snimanja obradi i snimi u svoju memoriju i teže od 2 do 7 Mb ovisno od postavki aparata.

Razlika je oko 10 puta u količini informacija i samim time je tolika razlika u kvaliteti obrade fotografije. Za obradu fotografija mi koristimo PHASE ONE CaptureOne Pro što je vrhunski profesionalni alat za obradu fotografija, a naj bolje rezultate daje kod obrade sirovih fotografija.

Ovdje možete vidjeti razliku između “sirove” i obrađene fotografije, jasno se vidi da smo sjene s lica mladenaca posvijetlili, iako nisam želio ići u skroz mekane sjene pa sam dodao malo kontrasta, na koži mlade se jasno vidi da je prirodnija, također odijelo mladoženje je svjetlije, s obzirom na to da se radi o jeseni okolišu smo dodali žutih tonova i pojačali njihov intenzitet zbog doživljaja fotografije i na kraju smo tamnije prijelaze dodatno potamnili, a svjetlije posvijetlili ali pažljivo kako bi sve ostalo što više prirodnije kao što se vidi na vjenčanici koja je sad puna detalja.

Ovu fotografiju nije bilo potrebno cropati (izrezati) jer je dobro kadrirana, također kod obrade pazimo da je fotografije u balansu tj. ravnini što je ovdje također bilo korektno.

Nadamo se da Vam je ovo pojašnjenje dalo uvid u naš način rada, javite nam svoje mišljenje ili pošaljite pitanje.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.